Amit a forró vízről tudni érdemes
A víztipusok tekintetében a tradícionális ájurvédikus szövegek tele vannak hivatkozásokkal. Legyen szó forrásvízről, tóvízről vagy esővízről, a víz a legfontosabb elem. Fizikai jólétünkre gyakorolt hatását részletesen ismertetjük.
A víz előnyei ájurvédikus szemszögből
Az ájurvédában a víznek számos pozitív hatást tulajdonítanak. Ezek közül a legfontosabbak a következők:
- Ellensúlyozza a fáradtságot.
- Fénylővé varázsolja a bőrt.
- Megakadályozza az emésztési problémákat.
- Megnyugtatja az elmét és elégedettséget hoz.
- Felfrissít, és gyorsan felszívódik a szervezetben.
- A víz éltető.
- Tisztító tulajdonságokkal rendelkezik.
Néhány embernek a sok vízfogyasztás ellenére is száraz a bőre és olthatatlan a szomja. Az ájurveda szerint ezt a gyenge emésztési tűz okozhatja. Továbbá az ama (anyagcsere maradványok) blokkolhatja a víz sejtjeinkhez vezető útját. A vízfelvétel fokozása érdekében javasolt egy ideig forralni a vizet, és lehetőség szerint fűszerekkel vagy gyógynövényekkel tovább fokozni a hatását.
Miért olyan jó a forró víz?
Az ájurvédikus tanítások szerint a forralás energiával tölti fel a vizet, átható minőséget ad (sukshma). Állítólag a forralt víz mélyebbre hatol a szervezetbe, és jobban megtisztítja azt.
Éppen ezért az ájurvéda a forró víz rendszeres fogyasztását javasolja. Egyszerűen csak fel kell forralni a vizet és tíz percig forrni hagyni. Ily módon elkészítve serkenti az Agnit, az emésztés tüzét, ezáltal az ételt a szervezet jobban feldolgozza és az könnyebben fel fog szívódni. Ha étkezés közben vizet iszunk, segít kiüríteni a vízben oldódó méreganyagokat a szervezetből.
Egyes fűszerek további hatást fejtenek ki, ha hosszabb ideig a vízzel együtt forraljuk azokat. Aromájukkal érzékszerveknek is kedveskednek.
Mennyi víz az elég?
Az ájurvédikus tanítás szerint sok tényező játszik szerepet abban, hogy mennyi vizet kell fogyasztani. Ilyen tényező például:
- az életkor
- az átlagos stressz
- az időjárás
- a táplálkozási mód
- a munkahelyi terhelés
- az alkat típusa
Hogyan kell inni a vizet?
A legjobb, reggel forralva (kb. tíz percig ), majd termoszba töltve, a nap folyamán elosztva, fél óránként kortyolgatva.
A víz élvezete étkezés közben
Az ájurvédikus írások egyértelműen javasolják az étkezés közbeni tiszta víz fogyasztását. Miután az ájurvédikus konyha rengeteg fűszert tartalmaz, abszolut elegendő a tiszta víz. Ha az étel csak enyhén fűszerezett, fűszeres vizet is fogyaszthatunk.
A mennyiséget tekintve étkezésenként egy pohár víz az optimális – alapszabály. Ez mindig az elfogyasztott ételtől függ. Levesnél persze kevesebb, nagyon száraz étel esetén viszont több is lehet.
Fontos: Soha ne fogyassza a vizet hidegen ételhez. Szobahőmérsékletű vagy meleg legyen. A hideg víz nagymértékben csökkenti az emésztés tüzét, ami soha nem jó, inkább rossz, főleg étkezéskor.
Ha étkezés után szomjas, igyon annyi vizet, hogy szomját eloltsa. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy a szervezetnek több vízre van szüksége az emésztéshez.
A következő cikkben arról olvashat, milyen fűszerek adhatóak a vízhez az alkati típusok szerint kategorizálva.
Utoljára értékelt
- 5.0 (2)
Yogi Tea Édesgyökér tea, 17 teafilter (30,60 g)
-10%- Édes íz
- Nyugtató
- A keleti fűszer titkával
1.478 Ft 1.650 Ft (48.301 Ft / kg)Szállítás eddig: április 02.
- 5.0 (3)
Yogi Tea Torokmelegítő bio tea, 1 csomag (30,60 g)
-10%- Fűszeresen izgalmas receptúra
- Enyhén édeskés íz
- Jóleső melegség a torokban
1.367 Ft 1.520 Ft (44.673 Ft / kg)Szállítás eddig: április 02.
- 5.0 (4)
Yogi Tea Csokoládé, 37,40 g
-10%- Népszerű a gyerekek és az édesszájúak körében
- Ellenőrzött biológiai termesztésből
- Szálas vagy filteres
1.478 Ft 1.650 Ft (39.519 Ft / kg)Szállítás eddig: április 02.
- 5.0 (1)
Fleurance nature Prosztata tabletta 50+, 60 tabletta
-10%- Férfiak számára kifejlesztve
- Természetes formula
- Csalángyökérrel
5.318 Ft 5.910 Ft (100.340 Ft / kg)Jelenleg nem elérhető
Magazinunkból:
Ayurveda101 felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 22.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 6.050 termék